Založ si blog

Hanbím sa za rodičov

Ja? Ale kdeže. Milujem ich. Presne takí akí sú, s ohromnými chybami, zlozvykmi, ostrými jazykmi, s ich minulosťou, s ich hriechmi, s ich fyzickými nedokonalosťami, s ich chorobami, slabosťami, plačlivosťou, hlúposťou, prehnanou múdrosťou, alebo premúdrelosťou, vášňami, zlosťou aj zlom. Zlo nemám rada. Ale rodičia sú rôzni a možno sú aj niektorí zlí. Ja svojich poznám, ale aj kebyže som ich nepoznala, aj tak ich milujem. Prečo? Lebo sú moji. A ešte preto že by sme mali milovať všetkých. Výraz „mali by sme“ je ťažko pochopiteľný. Musíme. Musíme milovať všetkých. Prečo? Tak sme stvorení. Inak nebudeme šťastní. Nikdy. Čím viac budeme milovať a čím viacej ľudí, tým budeme šťastnejší. To je garancia. Ale vrátim sa k tým rodičom.

Minule sa internetom prehnalo video s monológom nejakej psychologičky o tom, ako nás a náš život ovplyvňujú rodičia, a že si to ani neuvedomujeme a do životov si často prinášame ich vzory, bojíme sa nadviazať vzťahy, hľadáme sa. Niečo také teda, už si presne nepamätám, ale nieslo sa to v tomto duchu. Fakt to nejdem pozerať znova. Každopádne, psychologička mala pravdu. Ale čo s tým?

Úplne jednoduchá odpoveď: nič.

Teda: každý človek dostal od Boha slobodnú vôľu. A tu si treba uvedomiť, že nielen ja mám slobodnú vôľu, ale aj moja mama a môj otec. Každá jedna takto stvorená bytosť si žije svoj život za ktorý sa na jeho pozemskom konci bude zodpovedať. Ak to bude tvoja duša ktorá stojí pri bráne Svätého Petra, budeš tam sám. Nepríde ani mama, ani oco, ani pradedo za teba orodovať že si nevyužil nejaký svoj talent alebo že si niečo nedobré urobil na ich radu. Nič také. Sám za seba. Iste sa o rodičov ale treba starať, ale to vyplýva z prvého odstavca že ich musíme milovať a teda zodpovednosti sa nezbavovať (viď 4. Božie prikázanie: Cti otca svojho aj matku svoju). Môžme im radiť, modliť sa za nich, pomáhať im, ale v žiadnom prípade nedovoliť ich hriechu alebu zlu (pre ktorý sa my trápime a „ničíme“ si život) aby sa nás dotkol. Milovať aj hriešneho človeka, ale nie hriech samotný. Radikálne to oddeliť. Nie sme zodpovední za hriech akéhokoľvek iného človeka tu na Zemi. Za človeka ako ktorého áno. Ale nie za hriech. To je rozdiel. Rodičov si ctíme, za ich hriechy sa modlíme. Nič viac.

Občas nás pochytí žiarlivosť kto čo dostal od rodičov. A ten dostaj aj pozemok, ten dom, ten les, ten auto. Dali ťa rodičia pokrstiť? Ak áno, tak ti vlastne dali všetko.

Potrat Ježiša Krista

07.01.2019

Čo by sa stalo, ak by sa Panna Mária rozhodla ísť na potrat? Panna Mária je nepoškvrnené počatie. (Lurdy- počas 16. zjavenia 25. marca.1858 sa Bernadeta spýtala na jej meno, ale ona sa len usmiala. Otázku zopakovala tri razy, keď konečne zaznela odpoveď: „Ja som Nepoškvrnené počatie.“) Keď bol Adam a Eva v raji, predtým než zhrešili a boli vyhnaní z raja, Boh [...]

„Choďte už do čerta“, odkázal Ficovi či Dankovi Stanke

16.11.2018

Marta, Marta, staráš sa a znepokojuješ pre mnohé veci, a potrebné je len jedno. Mária si vybrala dobrý podiel, ktorý sa jej neodníme.

Mám sedem frajerov

15.10.2018

Ako áno, ako nie, nejak k tomu došlo. Je ťažké zmenežovať čas, ale s dobrým notesom, dobre ukrytým, sa to dá. Veď nie nadarmo sa hovorí, že dobrý klamár musí mať dobrú pamať. Preto ten notes… pamäť totiž zlyháva. A v tom notese musí byť zaznamenané všetko. Akože úplne všetko. Lebo keď štvrtýkrát hovoríte číslu 3 že vašu mačičku bolí laba je to [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

dusik

Mám vás rada

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 21029x
Priemerná čítanosť článkov: 2337x

Autor blogu

Kategórie